Miris mraka

miris-mraka-naslovnaNovi, dvanaesti roman Miomira Petrovića („Lisičje ludilo“, „Staklena prašina“, „Persijsko ogledalo“, „Galerijeve vatre“…) „Miris mraka“ se može čitati kao roman reka, porodična saga ili psihološka drama sa elementima fantastike, kao istorijski roman ili priča o Dorćolu. Reč je o hronikama porodica Maksimović, s jedne strane, koja počinje u kasnom devetnaestom veku u Trebinju i porodice Teodopulos, s druge strane, koja počinje u Kastorji u severozapadnoj Grčkoj da bi se obe završile u Beogradu ovih dana.

Glavni junak, Maksim Maksimović (po majci Teodopulos) se nakon prerane smrti rođenog brata Miloša jednog podneva zatvara u prostrani orman u podrumu svoje porodične kuće i, udišući raznovrsne mirise podrumskog mraka pokušava da u mraku Balkanskih sudbina kao i mraku očeve i majčine porodice sastavi mozaik koji će mu pomoći u određivanju sopstvenog identiteta i egzistencije. Ep o Maksimovićima i njihovim usponima i padovima, posrtajima tog mnogočlanog, vrednog i u trgovini veštog plemena se iz Trebinja odvija po izlokanim putevima tek ustanovljene Kraljevine Srbije preko Peći i, kasnije, beogradskog kvarta Dorćol. Probijajući se i boreći za bolju sudbinu od one koja im je prevashodno dodeljena Maksimovići, predvođeni hrabrim i drskim Milivojem Maksimovićem se probijaju kroz markantne istorijske okolnosti potonje Kraljevine SHS, Jugoslavije i SFRJ. U svakoj od ovih etapa njihovog kao i razvoja šire zajednice, Maksimovići ostaju bez jednog ili drugog člana, menjajući ideološke i moralne opcije do kojih su držali, prilagođavajući se sve težim i komplikovanijim uslovima postavljajući sebi pitanje bez odgovora: Kako se uopšte može preživeti Balkan?

Priča o usponu i padu pa ponovnom usponu Dimitriosa Teodopulosa koji zbog nehotičnog ubistva mladog Turčina napušta rodnu Kastorju na jezeru Orestijada u Grčkoj i dolazi do Kilkisa u Makedoniji, gde će postati čuveni „šaptač“ i trener trkačkih konja – a koje se kroz niz flešbekova opredmećuje u svesti njegovog unuka po ženskoj strani i centralnog junaka Maksima – predstavlja drugi, paralelni tok romana „Miris mraka“. Roman stoga, ništa manje predstavlja i svojevrsnu Odiseju grčkog življa i manjina, razasutim širom Balkana, običajima Grka i njihovih istorijskim stremljenja na ovim prostorima. Dimitrios Teodopulos tako postaje i prvi stranac kadet Vojne konjičke akademije Kraljevine SHS da bi u Nišu upoznao bogatu i ekcentričnu Grkinju Vasilisu (Kraljicu) Panajotis koja će postati njegova žena. Kroz niz upečatljivih epizoda, Teodupulos i njegovi potomci preživljavaju golgote II Svetskog rata i okupaciju da bi se zauvek smirili na tom istom Dorćolu. Tamo se porodica Teodopulos spaja sa porodicom Maksimović, prepoznavši u kovitlacu istorijskog mraka svoje sapatnike.

Jedina preživela muška glava, nastavljač loze kako Maksimovića tako i Teodopulosa, Maksim, preživljava sopstvene zapitanosti i egzistencijalne stranputice sklapajući u jednu jedinstvenu istorije dvaju porodica. Stoga je roman „Miris mraka“ složena neobarokna freska koja govori o životu Srba, Grka, Cincara, Jermena, Albanaca, Arbanasa, Turaka, Nemaca… na Balkanu ili Dorćolu kroz više od dve stotine literarnih likova, na preko pedeset dramatis locus-a, kroz dve stotine mračnih godina.

Advertisements

One thought on “Miris mraka

  1. Povratni ping: Bebika » Miris mraka – Miomir Petrović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s